U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Jeste li osjetljivi na gluten?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Ljudi s našeg područja poznati su po uživanju u velikim količinama različitih vrsta žitarica, tijesta, tjestenine, kolača, peciva i kruha. Bez obzira što žitarice u sebi sadrže 23 tisuće opasnih sastojaka, uključujući opoide poput glutena i toksične proteine, malo tko je upoznat s tihom epidemijom koja hara našim društvom upravo zbog ovisnosti o žitaricama i njihovim derivatima.

Tradicionalni laboratorijski testovi dizajnirani su kako bi dijagnosticirali celijakiju, bolesti koja nastaje zbog trovanja s glutenom kod ljudi koji su potpuno alergični na ovu prirodnu plastiku – ljepilo, koja sačinjava 98% mase svakog zrna žitarica.

No javnost ne samo da nije upoznata s mehanizmima nastajanja celijakije već uopće ne zna koji poremećaji i bolesti nastaju zbog utjecaja glutena i našu osjetljivost na njega.

90% ljudi je osjetljivo na gluten - opoid i prirodnu plastiku iz žitarica.

90% ljudi je osjetljivo na gluten – opoid i prirodnu plastiku iz žitarica.

Celijakija nije jedina bolest koju uzrokuje gluten, čak što više, celijakija ima vrlo očite simptome koji se ne mogu zamijeniti s bilo kojim drugim poremećajima, no u zadnjih nekoliko godina sve je više istraživanja koja pokazuju kako se naša tijela u zadnjih 4000-8000 godina nisu uspjela adaptirati na probavljanje i apsorbiranje glutena, zbog čega 90% ljudske populacije ima brojne bolesti koje iz njega proističu.

Na žalost liječnička struka jako teško prihvaća nova otkrića naročito ona vezana za alergene i nutricionizam i shodno tome „liječe“ svoje pacijente od sekundarnih bolesti i poremećaja s brojnim lijekovima i terapijama, a da pri tome ne izbacuju uzrok bolesti iz njihove prehrane.

Kako se testirati?

Konvencionalna medicina poznaje samo testove za celijakiju, i to na osnovu intestinalne biopsije i ispitivanja seruma krvi, no Gluten Free Society nudi jednostavne genetičke testove i edukacijske programe koji omogućavaju prepoznavanje simptoma osjetljivosti na gluten.

Obratite pažnju na brojne znakove koji označavaju osjetljivost na gluten.

Obratite pažnju na brojne znakove koji označavaju osjetljivost na gluten.

Naši liječnici uglavnom koriste standardne testove kako bi dijagnosticirali osjetljivost na gluten, na žalost takvi testovi su sve osim točni:

Istraživanje količine anti-gliadinskih tijela – je test koji se pravi uz pomoć laboratorijskog nalaza krvi s kojim se mjere antitijela koja nastaju zbog prisutnosti glutena u krvi. Ovaj test često daje pogrešne negativne rezultate, jer broj ovih anititijela ovisi od osobe do osobe i varira od osobne vrste osjetljivosti na gluten.

Intestinalna biopsija je poprilično abrazivna metoda s kojom se uzima komadić tkiva crijeva kako bi se otkrilo imaju li crijeva tipične anomalije koje se mogu naći kod osoba s celijakijom, s obzirom da celijakija varira od osobe do osobe. Ovakvi testovi često dolaze s lažnim negativnim nalazima.

Jedan od najvećih uzročnik gotovo svih psihosomatskih bolesti je gluten iz žitarica. Imate li skrivenu osjetljivost na gluten?

Jedan od najvećih uzročnika gotovo svih psihosomatskih bolesti je gluten iz žitarica koji se nalazi u gotovo svim prehrambenim proizvodima i nekim pićima. Imate li skrivenu osjetljivost na gluten?

Glutenska osjetljivost se može stvoriti s iznimno malim količinama glutena, točnije na 20 ppm (dijelova na milijun), što tada može zavesti ljude da smatraju kako zapravo i nisu osjetljivi na gluten već da je problem u nečemu drugome. Problem je također u kroskontaminaciji, mnogi proizvodi koji ne bi trebali sadržavati gluten u sebi ga u stvari imaju zbog neadekvatne proizvodnje i neimenovanja svih sastojaka u prehrambenim namirnicama, naročito ako je riječ o gotovim jelima, pakiranim juhama, dehidriranim prehrambenim pripravcima i slično.

Ako nemate mogućnost napraviti genetičke testove, možete riješiti jednostavan upitnik s kojim možete saznati jeste li osjetljivi na gluten i trebate li izbaciti žitarice iz svog menija.

Provjerite imate li slijedeće simptome:

Želučani simptomi:

Želja za jedenjem pekarskih proizvoda (kruh, peciva, kolači)

Želja za jedenjem hrane s velikom količinom šećera (bomboni, slastice, sladoled)

Česta nadutost stomaka i gasovi

IBS – Upalna bolest crijeva

Žgaravica, nadutost, i drugi problemi s probavnim traktom su uglavnom uzrokovani glutenskom netolerancijom.

Žgaravica, nadutost, i drugi problemi s probavnim traktom su uglavnom uzrokovani glutenskom netolerancijom.

Žgaravica

Loša probava

Zatvor

Dijareja

Česta mučnina i povraćanje

Smanjena težina kod djece

Nedostatak željeza u krvi – anemija

Simptomi u glavi i nervnom sustavu i poremećaji osobnosti:

Shizofrenija

Bipolarni poremećaj

Epilepsija

Amiotropična lateralna skleroza ili Lou Gerigova bolest

Autizam

Česte glavobolje

Začepljenje i upale sinusa

Migrene

Slabo pamćenje

Česta vrtoglavica

Problem s pamćenjem riječi

Slaba koncentracija

ADD i ADHD

Depresija

Nervoza i anksioznost

Neuropatija

Iracionalna razdražljivost

Nagle promjene raspoloženja

Sindrom nemirnih nogu

Dijagnosticirani sindrom kroničnog umora

Dijagnosticirana multipla skleroza i Parkinsonova bolest

Simptomi u mišićima i zglobovima:

Česti bolovi u zglobovima bez prekomjerne fizičke aktivnosti

Kronični bolovi u mišićima

Facijalna paraliza mišića - pareza je najčešće uzrokovana glutenom koji je izrazit neurotoksin.

Facijalna paraliza mišića – pareza je najčešće uzrokovana glutenom koji je izrazit neurotoksin.

Facijalna paraliza

Bolovi u zglobovima pri kretnjama (bez povreda)

Česta mišićna ukočenost (naročito u nogama)

Dijagnosticirana fibromijalgija

Dijagnosticiran autoimuni artritis (RA, lupus, psorijatični artritis, reaktivni artritis, ankilozantni spondilitis, Sjogrenov sindrom)

Kostobolja

Sve veći bolovi

Osteoporoza ili osteopenija

Hormonalni sindrom:

Umor

Nemogućnost gubitka težine

Problemi sa spavanjem ili frekvencijom spavanja i nesanica

Alopecija - gubitak kose uzrokovan glutenom.

Alopecija – gubitak kose uzrokovan glutenom.

Alopecija – gubitak kose kod muškaraca i žena

Neplodnost

Spontani pobačaji problemi s održavanjem trudnoće

Menstrualni problemi poput dismenoreje i PMS-a

Problemi sa štitnjačom

Dijagnosticirana hiperprolaktinemija

Dijagnosticiran dijabetes (tip I ili tip II)

Hipoglikemija

PCOS ili sindrom policističnih jajnika

Endometrioza

Imunološki problemi:

Kronične upale urinarnog trakta

Kronične upale respiratornog sustava

Astma

Vaginalne, oralne infekcije i/ili infekcije noktiju

Problemi s kožom:

Stomatitis, čirevi u probavnom traktu i različite upale služokože usta (laščerice)

Upale sluzokože usta - laščerice - su često uzrokovane glutenom.

Upale sluzokože usta – laščerice – su često uzrokovane glutenom.

Različite gljivične upale na koži

Svrbež i crvenilo na koži

Ekcemi i bubuljice

Psorijaza

Tipičan oblik dermatitisa herpeformisa uzrokovanog glutenom.

Tipičan oblik dermatitisa herpetiformisa uzrokovanog glutenom.

Dermatitis herpetiformis

Vitiligo

Drugi problemi, simptomi i bolesti:

Problemi sa žuči

Povećani enzimi jetara

Usporen rad jetara, masna jetra (nepovezana s uzimanjem alkohola)

Autoimuni hepatitis

Limfom

Poremećaji trombocita

Ako ste našli više od tri simptoma, trebali biste napraviti genetički test kako bi ustanovili imate li osjetljivost na gluten.

Ako ste otkrili četiri ili više simptoma tada najvjerojatnije imate osjetljivost na gluten. Tada bi bilo jako poželjno napraviti trajnu promjenu u prehrani.

Ako imate bilo koji simptom obojan crvenom bojom, tada ste zasigurno osjetljivi na gluten, i trebali biste definitivno napraviti genetički test za otkrivanje osjetljivosti na gluten. Stranica Gluten Free Society je objavila brojna istraživanja u kojima se otkrilo kako ozbiljna osjetljivost na gluten stvara ogroman rizik od prerane smrti i u slučaju da se gluten ne izbaci iz prehrane smanjuje životni vijek ljudi za preko 20 godina.

Dermatitis heretiformis je oboljenje kože koje isključivo uzrokuje gluten, ako vam je dijagnosticirano ovakvo stanje tada ste iznimno osjetljivi na gluten.

Slične teme:

Koliko su žitarice opasne po naše zdravlje?

Pšenica sadrži 23 000 potencijalno štetnih proteina

Mnoge glave glutenske (hidre) osjetljivosti

Skrivena veza između netolerancije na gluten, PMS-a, neplodnosti i pobačaja

Koliko dugo taj maleni komadić glutena ima utjecaj na vaše tijelo?

Ljudi se i bez dijagnoze netolerancije na gluten okreću hrani bez glutena

“Brza”, nezdrava hrana uzrokuje mušku neplodnost

Uzrok broj jedan vaše nadutosti – netolerancija na hranu

Mikotoksini, skrivena hormonska opasnost u hrani

Prehrana: što bi trebali znati

Riješite svoje zdravstvene probleme ketogenom ishranom